L’Ajuntament va participar el passat dia 25 en l’acte de retorn, al cementeri de Móra d’Ebre, de les restes relacionades amb la Guerra Civil. A l’acte hi va assistir Alfons Aragoneses, director general de Memòria Democràtica, familiars de les víctimes civils i militars i autoritats locals.

Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021, la Generalitat de Catalunya va dur a terme una intervenció arqueològica a la fossa del mas de Santa Magdalena. S’hi van exhumar les restes de 177 persones. A més, es van recuperar les restes d’extremitats amputades i instrumental mèdic, vestigis propis d’una fossa associada a un hospital.

l XV Cos d’Exèrcit, una de les principals forces republicanes que van participar en la batalla, va instal·lar un hospital de campanya al mas i l’ermita de Santa Magdalena, al terme municipal de Móra d’Ebre, per la seva proximitat al front. L’hospital rebia ferits, principalment, dels sectors de Gandesa i Corbera d’Ebre, i era a l’inici d’una línia d’evacuació que continuava cap a Móra d’Ebre i cap als punts sanitaris de la riba esquerra del riu.

Avui sabem que l’hospital va funcionar, com a mínim, durant l’agost i el setembre de 1938, i que hi va treballar personal de nacionalitats diverses; per exemple, el cirurgià barceloní Miquel Gras Artero, el metge britànic Reginald Saxton (responsable del servei de transfusió de sang) i, possiblement, el cirurgià neozelandès i comandant metge Douglas Jolly, que durant la Segona Guerra Mundial seria un referent en la medicina de guerra britànica.