Este dijous, 27 de juny, ha tingut lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre la presentació del llibre ‘El canonge Montagut. La contribució d’un clergue de Móra d’Ebre a la construcció del feixisme a Catalunya’, de Jordi Duran i Suàrez, guardonat amb el XXVI Premi d’Història Enric Bayerri i Bertomeu, que convoca anualment l’associació de veïns Jesús Catalònia. La presentació ha anat a càrrec de Joan Josep Duran i Miró, expresident del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), el qual ha fet un resum del llibre i ha explicat el perfil ideològic del protagonista del llibre.

‘El canonge Montagut. La contribució d’un clergue de Móra d’Ebre a la construcció del feixisme a Catalunya’ és la biografia d’un personatge que va desenvolupar una destacada activitat política durant el primer terç del segle passat, especialment en el període de la dictadura de Primo de Rivera. Nascut a Móra d’Ebre l’any 1878, va instal·lar-se amb la seua família a Barcelona a la primeria del segle XX, des d’on va fer la major part de la carrera política i eclesiàstica. Fill d’una família morenca amb fondes arrels carlistes, Montagut encarna una evolució ideològica que connecta l’absolutisme del segle XVIII amb el feixisme del segle XX, a través del tradicionalisme del XIX. Als anys vint va liderar campanyes que van contribuir a formular un discurs anticatalanista furibund, va ser un dels principals detractors dels usos formals de la llengua catalana a l’Església, a l’Administració i a l’escola; fou un precursor del nacionalcatolicisme franquista i destacat col·laborador dels líders i dels grups organitzats que van crear els primers moviments i partits feixistes a Catalunya. El projecte d’investigació de la figura de José Montagut Roca, el canonge Montagut, va rebre una beca per part del CERE en la convocatòria de l’any 2018. El llibre l’ha editat l’editorial Gràfica Dertosense, SL, de Tortosa.

L’acte de presentació ha sigut presidit per l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i ha comptat amb les intervencions de Gerard Mercadé, cap de Publicacions del CERE; Francesc Subirats, president de l’associació de veïns Jesús Catalònia; Jordi Duran, l’autor, i Joan Launes, periodista i president de l’associació La Riuada de Móra d’Ebre.