Avui ha tingut lloc la inauguració oficial de  la 12a edició de Litterarum Móra d’Ebre i la 17a edició de la Fira del Llibre Ebrenc a la plaça de Dalt de Móra d’Ebre, en el decurs d’un acte que ha anat a càrrec d’Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La inauguració ha anat precedida pels parlaments dels directors de la Fira del Llibre Ebrenc i de Litterarum, Montse Pineda i Albert Pujol, respectivament.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha aprofitat el seu parlament per a fer un repàs a la significació que aquests dos esdeveniments culturals tenen per a Móra d’Ebre i ha ressaltat l’atorgament del Premi Nacional de Cultura 2019 a Litterarum. Piñol ha felicitat els organitzadors i les institucions que han rere any donen suport a aquestes dos manifestacions literàries.

Per la seua banda, el director de la ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, ha centrat el seu discurs en el fet que tant la Fira del Llibre Ebrenc com Litterarum són certàmens consolidats, que s’han continuat celebrant malgrat les circumstàncies polítiques viscudes en els últims temps a Catalunya, que van impedir, per exemple, que l’any passat no pogués assistir cap representant de la ILC a l’acte inaugural per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a la Generalitat de Catalunya.

Litterarum Móra d’Ebre es referma en aquesta edició 2019 com a espai de referència i descoberta dels espectacles literaris en llengua catalana. La internacionalització de la fira, els trenta-quatre espectacles de tots els territoris de parla catalana i una dotzena d’espais de programació fan d’aquesta edició la més ambiciosa i extensa per a públic, programadors i artistes.

Els dos certàmens literaris se celebren del 30 de maig al 2 de juny a Móra d’Ebre, amb una programació àmplia de propostes escèniques inspirades en escriptors catalans contemporanis i clàssics. La poeta Dolors Miquel i el músic Marc Egea, els cantautors valencians Miquel Gil i Pau Alabajos i la cantant Big Mama són alguns dels artistes que hi presenten espectacle. Enguany hi prendran especial protagonisme l’escriptora Teresa Pàmies i el poeta i dramaturg Joan Brossa, dos autors dels quals aquest 2019 se’n celebra el centenari dels seus naixements.