Móra d’Ebre s’agermana amb la població francesa de Bonson (Roine-Alps)
Una delegació de l’Ajuntament de Móra d’Ebre visita aquest cap de setmana la a Bonson, de la regió francesa de Roine-Alps, per a signar l’acord d’agermanament entre ambdós municipis. L’acte oficial del document ha tingut lloc avui per part dels dos alcalde, Joseph Laville i Joan Piñol.
La delegació morenca ha sigut rebuda per membres del consistori de Bonson a la casa de la vila de la població francesa. Després de conèixer l’edifici, els dos alcaldes han mantingut una entrevista al despatx d’Alcaldia. Seguidament, s’ha efectuat una visita pel municipi , concretament s’ha fet estada en una capella del segle XI, al nucli antic i al complex educatiu de la població, entre d’altres indrets.
Havent dinat la delegació morenca, acompanyada dels seus homòlegs francesos, ha visitat les instal·lacions del Museu de la Petanca, ja que Bonson és la població que acull un dels principals fabricants de boles per jugar a aquest esport, que comercialitza la marca Obut.
L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha anunciat que en pròximes dates Móra d’Ebre rebrà una delegació de l’Ajuntament de Bonson per tal de signar el document d’agermanament a la capital de la Ribera d’Ebre. Piñol considera que ambdós poblacions tenen unes similituds importants i amb l’agermanament s’obren moltes possibilitats de cooperació en matèria cultural, educativa, esportiva, entre d’altres.
El passat mes d’agost, l’alcalde de la població de Bonson, Joseph Laville, acompanyat d’altres membres del consistori, va visitar Móra d’Ebre amb l’objectiu de conèixer la capital de la Ribera d’Ebre i aprofundir en les relacions entre els dos municipis. L’alcalde francès, en aquella ocasió, va tindre l’oportunitat de conèixer els indrets més destacats de Móra d’Ebre: el nucli antic, el castell, l’Hospital Comarcal, el Club Nàutic i la vora de l’Ebre, la zona esportiva municipal, els polígons industrials, la biblioteca i el teatre municipal, entre d’altres.
Prèviament, el mes de març passat, Francisque Bouchet i Martine Bonnefoy, regidors de Bonson, van fer una altra visita a Móra d’Ebre, després dels primers contactes que van tindre ambdós ajuntaments el juny de 2015. La iniciativa d’agermanament va partir de la població francesa, ja que Bonson tenia la intenció d’establir relacions culturals, esportives i escolars amb un municipi del ‘nord-est d’Espanya’, i els seus responsables municipals van arribar a la conclusió que la població idònia per a agermanar-se era Móra d’Ebre.
El fet que la capital de la Ribera d’Ebre sigui una població amb un aspecte ‘típic i conservat’, amb monuments interessants com el castell, l’ermita de Sant Jeroni o l’església del Sagrat Cor, i amb una història que pot ser atractiva per als veïns de Bonson, van inclinar la balança.
Per la seua banda, la població francesa disposa també d’un ric patrimoni: castells, una capella del segle XI, un passeig per la ribera del riu Loira, entre d’altres. A més a més, Bonson i Móra tenen una demografia similar. La localitat francesa compta amb 4.000 habitants i s’ha fixat l’objectiu d’arribar als 5.000 mitjançant projectes de desenvolupament en marxa, mentre que Móra disposa d’uns 5.477 empadronats.