Aquest any, per primer cop, la Festa Major de Móra d’Ebre ha comptat amb un Punt Lila d’Informació i atenció a possibles agressions sexistes i LGTBIfòbiques, així com d’un protocol d’atenció a la víctima.

Segons Raúl Olivan, regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament “el Punt Lila té una doble finalitat. Per una banda vol informar, sensibilitzar i generar una reflexió en la societat per prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques; i per altra banda, intervenir en casos d’agressió mitjançant l’atenció i l’acompanyament a la possible víctima.”

El Punt Lila a Móra d’Ebre és una iniciativa que ha partit de la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament i que ha comptat amb el compromís d’un nodrit equip de voluntaris del municipi. Per tal de fer-ho realitat es va començar a assistir a cursos durant l’any 2018 que s’han vist complementats per una formació in-situ pels voluntaris, que s’ha dut a terme per l’empresa INTRESS. A més, en paraules de Raúl Oliván, regidor de Serveis Socials, “aquesta acció s’ha fet gràcies a la col·laboració de la vintena de voluntaris que s’han implicat i que han estat més de 35 hores presencials al Punt Lila”. Una petita part dels fons provenen del Pacte d’Estat contra la violència masclista de la Secretaria d’Estat d’Igualtat pertanyent al Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat.

El Punt Lila de Móra d’Ebre ha estat present als cinc actes més multitudinaris de la Festa Major, incloent el Saurí Festival que va congregar a més de 4.000 persones, i consisteix en una carpa, lila, i de dos a quatre equips de dos voluntaris, degudament identificats, que voltaven de forma continuada per detectar, si es donava, qualsevol agressió en matèria sexista.

Des de la regidoria de Serveis Socials qualifiquen “molt positivament l’experiència del Punt Lila, tot i l’estrès que significa fer-ho per primer cop. Especialment cal destacar que no hi ha hagut cap incident significatiu, més que mitja dotzena d’agressions verbals que van ser controlades de forma immediata. A nivell estadístic el dia del Saurí Festival es va informar a més de 280 persones d’aspectes relacionats amb el Punt Lila”.

L’alcalde, Joan Piñol, recalca el compromís del municipi amb la lluita contra la violència sexista i LGTBI en qualsevol de les seves formes i confirma que “tenim clar que és un camí que cal transitar de forma conjunta, dones i homes, per fer una societat més justa i igualitària”, alhora que confirma que “el Punt Lila ha vingut per quedar-se i en breu començarem a treballar en les properes actuacions a la Festa de cap d’any i de Carnaval”.