El teatre La Llanterna de Móra d’Ebre va acollir el dissabte 13 d’abril l’acte de celebració del Premi Nacional de Cultura 2019 que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) atorgarà a la fira d’espectacles Litterarum Móra d’Ebre el pròxim 4 de juliol al Prat de Llobregat. El jurat dels premis nacionals de Cultura, que ha reconegut “un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana”, va anunciar la decisió el passat 20 de març.
L’acte de celebració, conduït pel director de Litterarum Móra d’Ebre, Albert Pujol, el va presidir l’alcalde de la població, Joan Piñol, i va comptar amb la presència de Mercè Gisbert, membre del CoNCA. A més dels parlaments, durant els quals l’organització va fer una valoració del que significa rebre el premi cultural més important del país, l’esdeveniment va incloure la presentació dels cartells de l’edició 2019 de Litterarum Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc. El disseny dels cartells d’aquesta edició s’ha encarregat de forma extraordinària a l’il·lustrador de Roquetes Ignasi Blanch, un dels artistes referents a Catalunya en aquesta disciplina. Blanch va explicar que oer a fer els cartells es va inspirar en l’imaginari d’’Alícia en el país de les meravelles’, de Lewis Carroll. Fins ara, tota la cartelleria dels dos certàmens literaris de Míra d’Ebre ha sigut obra de l’artista gràfic de Benissanet Jordi Morera.
La commemoració va finalitzar amb un discurs de l’alcalde, Joan Piñol, qui va destacar el fet que Litterarum ha sigut al llarg dels anys un projecte d’èxit i va agrair els seus impulsors, encapçalats per Pujol, el fet d’haver tirat endavant “una cosa nova, un format que no existia” com és l’organització d’un festival d’espectacles de base literària. Seguidament, els organitzadors de Litterarum es va fer una foto de família a la qual s’hi van incorporar la directora de la Fira del llibre Ebrenc, la regidora Montse Pineda, i Juan Josep Duran, el regidor de Cultura que va propiciar la celebració de la fira d’espectacles ara fa dotze anys.
La nit es va cloure amb un concert del grup de pop Mishima, liderat per David Carabén, un cantant que coneix molt bé el certamen perquè ja va participar en la residència artística de la fira ‘Litterarum Móra d’Ebre’ de l’any 2016, al costat del poeta Jordi Llavina.
Litterarum Móra d’Ebre és la primera activitat de les Terres de l’Ebre que rebrà el Premi Nacional de Cultura després de 44 anys d’existència d’aquests guardons. Anteriorment havien sigut premiades tres persones ebrenques en la categoria individual.