Aquest matí, el centre Arts Santa Mònica de Barcelona ha acollit la presentació de la programació de Litterarum Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc 2019, certàmens que se celebraran entre el 30 de maig i el 2 de juny a Móra d’Ebre, amb 34 propostes escèniques inspirades en escriptors catalans contemporanis i clàssics. La poeta Dolors Miquel i el músic Marc Egea, els cantautors valencians Miquel Gil i Pau Alabajos i la cantant Big Mama són, només, alguns dels artistes que hi presentaran espectacle. Enguany prendran un protagonisme especial l’escriptora Teresa Pàmies i el poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa, dos autors dels quals aquest 2019 se celebra el centenari dels seus naixement.

En l’acte ha intervingut Albert Pujol, director de Litterarum Móra d’Ebre, que ha fet un resum de les línies estratègiques, de les propostes artístiques programades i de les novetats destacades de la nova edició de la fira, inclòs el Premi Nacional de Cultura 2019. L’aposta pel treball conjunt amb les escoles, per la internacionalització i per convertir Móra d’Ebre en punt de trobada d’artistes i escriptors de tots els territoris de parla catalana han estat alguns dels temes que han marcat l’eix del seu discurs.

Per la seva banda, Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, ha valorat la fira des de la perspectiva local i ha posat èmfasi en la importància d’un esdeveniment d’aquestes característiques per a un municipi de 6.000 habitants, com és la capital de la Ribera d’Ebre. Els parlaments els ha tancat Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Ponsatí-Murlà ha destacat la implicació i el compromís de la ILC en la fira com a entitat organitzadora. A més, ha reivindicat la necessitat de potenciar aquest tipus d’esdeveniments en ciutats mitjanes i petites de Catalunya per estructurar l’oferta cultural al llarg de tot el país.

Per acabar, tres representants del grup Obeses (Arnau Tordera, Arnau Burdó i Jaume Coll) han explicat l’experiència de la Residència Artística Litterarum Móra d’Ebre 2019, que es va celebrar el segon cap de setmana d’abril. Han clos la roda de premsa amb un petit tast de l’espectacle que estrenaran en exclusiva a la llibreria Bassa La Papereria de Móra d’Ebre el divendres 31 de maig.