L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ja ingressat el fons fotogràfic del morenc Enric Borràs Cot. Borràs va ser director de l’Oficina de l’Institut Nacional de Previsió de Móra d’Ebre, però en paral·lel va exercir la fotografia, un dels seus principals hobbies. Va estar molt vinculat a l’Agrupació de Fotografia i Cinema de Móra d’Ebre (AFIC), entitat fundada als anys 60, que tenia l’objectiu de promocionar les produccions cinematogràfiques i fotogràfiques d’un nodrit grup de morencs. Entre els seus membres, pel que fa al camp de la fotografia, hi trobem Àngel Mola, Desiderio Falcó, Òscar Gurrera, Jordà Bassa, Joan Vilalta i Ramon Calanda.

Borràs, a més de col·laborar amb l’AFIC, va ser ben actiu en la vida associativa morenca: va ser membre de l’Associació de Ràdio Móra d’Ebre des de 1969, soci de la Caçadora de l’Ebre, de l’Agrupació Sardanista la Picossa, de la Societat Obrera, del Club de Futbol Móra d’Ebre i de l’Associació Cultural la Riuada. No cal dir que moltes d’aquestes aficions i col·laboracions han quedat plasmades en les seves fotografies.

Entre l’experimentació i el contingut social

L’obra d’Enric Borràs Cot comprèn diversos àmbits temàtics. D’una banda, hi trobem la fotografia d’orientació artística, que és la que Borràs presentava a concursos: escenes quotidianes de la vila de Móra d’Ebre i pobles veïns, sempre presentades amb un cert tipisme contemporani. Aquesta voluntat artística es combina amb un anhel experimental. D’altra banda, en el fons personal de Borràs, també hi ha una presència important d’imatges de contingut social, a través de les quals captura esdeveniments celebrats a Móra d’Ebre entre el principi dels anys 60 i els 80 del segle XX, com per exemple l’homenatge de la població a l’escultor Julio Antonio de l’any 1968, partits de futbol, però també escenes amb animals, natures mortes o festes populars. Finalment, al fons també hi ha un bon gruix de fotografies familiars, moltes de les quals referents a viatges per l’Estat espanyol i Europa.

La cessió s’ha materialitzat en virtut d’un acord entre la Generalitat i la família Borràs, representada per Maria Immaculada Borràs Borràs, filla del fotògraf. L’acord es farà efectiu els pròxims mesos amb la signatura d’un contracte de cessió en comodat, entre la titular del fons, la seva filla, la presidenta del Consell Comarcal i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’ACRE té previst, al llarg del 2020, iniciar les tasques d’instal·lació i digitalització del fons, que estarà accessible al portal ‘Arxius en línia’ l’any 2021. A més, l’Arxiu ha adquirit el compromís d’impulsar una exposició per donar a conèixer l’obra i la figura del llegat d’Enric Borràs Cot.