Rubén Biarnés assegura que “s’ha d’iniciar la fase tercera per tal de poder donar resposta a les necessitats de sòl que plantegen les empreses que estan interessant-se pel territori atretes pels ajuts del Fons de Transició Nuclear”

10 de juny de 2024

L’alcalde de Móra d’Ebre, Rubén Biarnés, ha reclamat a l’INCASOL que posi tots els mitjans al seu abast per tal de reactivar el projecte d’ampliació del polígon industrial ‘la Verdeguera’ donada la necessitat de sòl industrial a la localitat.

Fruit de l’emplaçament de la localitat i atretes pel ajuts del Fons de Transició Nuclear (FTN), han estat diversos els projectes que han trucat a la porta per tal d’ubicar-s’hi a Móra d’Ebre, però han topat amb el problema de falta de sòl disponible. Per trobar solucions, Biarnés es va entrevistar telemàticament a finals de maig amb la directora general de l’INCASOL, Maria Sisternas i tècnics del departament, a qui va informar de l’abast d’alguns projectes industrials que requereixen quantitats de superfície industrial que Móra d’Ebre no està en posició de garantir, ja que a la fase 1 i 2 del polígon només s’hi disposa de tres petites parcel·les de 5.000 metres quadrats.

Biarnés va informar a Sisternas de l’anterior reunió mantinguda a Barcelona amb un empresari i alts càrrecs de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), en la que el batlle va fer-los la petició d’ampliar el polígon industrial ‘la Verdeguera’ i poder així acollir noves empreses. La reclamació, vista la solidesa i impacte de la proposta empresarial presentada a Móra d’Ebre, va ser ben vista pel delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Trini Bofarull, responsable d’Inversió i Empreses de la Generalitat. La falta de sòl seguia sent el principal obstacle i ACCIÓ va dir que acompanyarien l’empresa i l’alcalde en la tramitació administrativa.

Tercera fase del polígon

La tercera fase del polígon té una superfície total de 178.700 metres quadrats al sud del municipi de Móra d’Ebre. L’àmbit total de l’àmbit PPU-I01 és de 201.751 metres quadrats de sòl, del qual un 60% és industrial i la resta per espais lliures i zones verdes i vials. L’altra unitat contempla una superfície de 99.361 m2 de sòl, dels quals un 57,78% (57.409m2 sòl) són per ús industrial.

Rubén Biarnés ha assenyalat als FTN com a eina fonamental “per la reindustrialització de la zona i per a la creació de llocs de treball“, pel que ha donat per bona la intenció de l’Incasòl d’estudiar el desenvolupament per fases aquesta tercera fase i no fer amb una única actuació la urbanització de tot l’espai inicialment projectat.

Ja al 2020, l’Institut Català del Sòl va adquirir terrenys en previsió del desenvolupament del polígon la Verdeguera. “L’empresa que té més madur el projecte té unes necessitats inicials de 30.000 metres quadrats, pel que per nosaltres és una prioritat disposar d’aquest terreny en condicions de ser ocupat quan abans. Confiem en que en el termini més breu possible es concretin actuacions al polígon, pressupostos per la Generalitat i responsables al front de les institucions que ens aportin certeses al territori“, ha explicat l’alcalde.