El projecte pilot Hospitalitat i Natura a les Terres de l’Ebre vol integrar la natura en les estratègies de salut personal i col·lectiva, i alhora facilitar espais i activitats en la natura com a part de la prescripció mèdica.

Aquest dimarts 7 de febrer, l’alcalde de Móra d’Ebre i membre del Consell d’Administració de Salut Terres de l’Ebre, Rubén Biarnés, juntament amb la gerent de Salut Terres de l’Ebre i el Director Assistencial de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, Doctora Pilar Closa i el Doctor Raúl Oliván, respectivament; i el president de l’Associació Ambiental l’Aube, Jordi Solé Blasi, han signat el conveni per a iniciar el desplegament del projecte “Hospitalitat i Natura”.

La signatura d’aquest conveni és el primer pas que ha de permetre implantar el projecte a les instal·lacions de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. El projecte “Hospitalitat i Natura” promou la integració de la natura en les estratègies de salut personal i col·lectiva, tant dels malalts com dels professionals sanitaris, alhora que vol fer-ne ús dels espais naturals per a integrar-los en la realització d’activitats que complementin la pràctica mèdica.

El programa Hospitalitat i Natura té els següents objectius generals:

  • Millorar la qualitat dels espais sociosanitaris en la relació salut-pacient-natura
  • Promoure activitats de prescripció de natura
  • Fomentar projectes cooperatius entre institucions sanitàries, entitats ambientals i socials, ajuntaments i altres

En paraules de Jordi Solé, president de l’AUBE, “la signatura del conveni per les 3 parts és estratègica perquè considerem que l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre és ideal per les dimensions i pels espais oberts de que en disposa; i els espais naturals propers de Móra d’Ebre, com ara l’Aubadera o el nou mirador al Galatxo del Subarrec, reuneixen les característiques desitjades per desenvolupar accions complementàries”. Les accions a desenvolupar poden alhora integrar-se dins els objectius de la RSC de l’entitat gestora de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, en tenir vinculació amb una entitat ambiental.

 Orígens del projecte

El projecte té els seus antecedents en la Declaració sobre la interdependència entre Salut i Natura a Catalunya, de 2019, promoguda per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que posa en valor la contribució fonamental de la natura en la salut de les persones. La declaració constata que la natura aporta beneficis insubstituïbles per a la salut i el benestar, no només en aspectes físics, sinó també psicològics i fins i tot espirituals. També parteix de la idea que es necessita una natura saludable, per tenir una vida saludable, ja que la salut coexisteix amb la salut del planeta. El propòsit central del document és una aliança entre organitzacions que treballen per la salut de la natura i la salut de la societat.

Posteriorment la creació de la Taula de Salut i Natura de Catalunya, una plataforma pionera a casa nostra que treballa per a la conservació de la natura com a garant de la nostra salut i benestar. Alhora, treballa en la seva promoció com a actiu de salut en àmbits molt diversos, tant des del vessant de la prevenció com de la terapèutica. D’altra banda a les Terres de l’Ebre s’està impulsant la creació de la Taula de Salut i Natura de les Terres de l’Ebre on quedaria emmarcat el present projecte pilot.