“Aquesta és una fira diferent, amb un format singular, que ens dóna identitat i personalitat com a poble”. Amb aquestes paraules,Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, va voler constatar la potencialitat de la fira d’espectacles Litterarum en la festa de celebració del Premi Nacional de Cultura que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) atorgarà a aquest certamen literari el pròxim 4 de juliol, al Prat de Llobregat. La festa va tindre lloc dissabte a la nit a La Llanterna Teatre Municipal i també va acollir la presentació dels cartells de la nova edició de Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc, que enguany se celebraran del 30 de maig al 2 de juny. 

 
“Litterarum ha crescut a passos curts gràcies al treball constant de tot un equip. I hem aconseguit el nostre objectiu: que Móra d’Ebre s’identifiqui arreu del país amb la passió per la literatura, en tots els seus formats i disciplines”, va afegir Albert Pujol, director de la fira Litterarum Móra d’Ebre. La senienca Mercè Gisbert, representat al plenari del CoNCA, va destacar la necessitat de projectes com aquest “per a teixir el territori en l’àmbit cultural”. “És una fira amb un nivell d’excel·lència equiparable a altres grans esdeveniments d’aquest tipus que se celebren al nostre país”, va comentar. 
 
Uns cartells inspirats en ‘Alícia al país de les Meravelles’ 
L’acte va començar amb la presentació pública dels cartells de Litterarum Móra d’Ebre i de la Fira del Llibre Ebrenc, dos certàmens que se celebren en paral·lel. Els dissenys de l’edició 2019 trenquen amb la dinàmica gràfica dels darrers anys per posar èmfasi en l’excepcionalitat del Premi Nacional de Cultura. Per aquest motiu enguany s’han encarregat a l’il·lustrador de Roquetes Ignasi Blanch, un dels artistes referents a Catalunya en aquesta disciplina: “En bona mesura, m’he inspirat en la fantasia de la història d’Alícia al país de les Meravelles, de Lewis Carroll, de la qual en sóc un gran seguidor. Els cartells desprenen aquesta aura surrealista, i combinen el roig de Litterarum, el verd de la Fira de Llibre Ebrenc i el blau del riu Ebre”. 
 
La festa va cloure amb un concert del grup de pop Mishima, liderat per David Carabén, un cantant que coneix bé el certamen perquè ja va participar en la residència artística de la fira Litterarum Móra d’Ebre l’any 2016, al costat del poeta Jordi Llavina. De fet, Carabén va interpretar una de les cançons que va sorgir d’aquella trobada i va explicar amb detall com aquesta creació ha evolucionat fins a integrar-la en el darrer disc d’estudi de la banda: Ara i res
 
Un espectacle inspirat en el riu Ebre 
Aquest cap de setmana el grup musical Obeses i el poeta Jaume Coll (a la vegada baixista i contrabaixista d’aquesta formació de pop-rock) han participat en la residència artística Litterarum Móra d’Ebre 2019, durant la qual han posat les bases d’un espectacle inspirat en el riu Ebre. L’estrena d’aquest treball tindrà lloc el divendres 31 de maig a la nit, en el marc d’un concert de petit format exclusiu per a programadors i públic convidat a Litterarum Móra d’Ebre. “Hem seleccionat alguns dels meus poemes i els hem articulat de tal manera que puguin explicar el camí que l’Ebre fa des del seu naixement fins a la desembocadura”, va explicar Coll. 
 
El quartet contemporani Obeses sempre s’ha caracteritzat per cercar nous espais d’expressió artística en els quals han sabut fer confluir l’atreviment, l’excel·lència i, a voltes, també la sana bogeria. Amb l’òpera-rock Verdaguer, ombres i maduixes van abordar la profunditat poètica de Jacint Verdaguer i això va nodrir la temàtica transcendent d’algunes de les peces del seu darrer disc, editat l’any passat: Fills de les estrellesEl poeta Jaume Coll, que ha estat guardonat amb el Premi Ausiàs March pel llibre Un arbre molt alt, és considerat una de les veus de la poesia catalana amb més projecció.
 
Un dels objectius finals de la residència creativa és que l’espectacle que en sorgeixi quedi dins de la nòmina de propostes que el grup Obeses ofereixi als organitzadors d’espectacles. També es pretén que es promocioni entre els programadors acreditats aLitterarum Móra d’Ebre amb la finalitat que arribi als diferents espais i propostes culturals de tota mena que s’organitzen tant a Catalunya com a les Illes Balears i el País Valencià.