En el marc dels actes de la Primavera Cultural 2019, avui s’ha inaugurat al vestíbul del teatre municipal La Llanterna de Móra d’Ebre l’exposició “Carmel Biarnés, fotògraf de la Ribera d’Ebre”, una mostra que posa en valor la tasca i la figura del fotoperiodista asconenc Carmel Biarnés i Biarnés. L’acte inaugural s’ha complementat amb una xarrada dictada per Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), titulada “Del rodet fotogràfic a Internet. La gestió i difusió del fons fotogràfic (1966-1982) del periodista Carmel Biarnés per part de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre”.
L’origen de la mostra és l’ingrés del fons fotogràfic de Carmel Biarnés a l’ACRE el 2015. El fons està integrat per més 60.500 fotografies i documentació relacionada amb el seu treball periodístic en capçaleres de referència de l’àmbit català, com són ‘Diario Español’, de Tarragona, o ‘El Correo Catalán’ i ‘Avui’, de Barcelona, així com fotografies fruit del seu activisme social en el marc de les reivindicacions pageses o antinuclears o de la feina desenvolupada al seu estudi fotogràfic.
L’exposició presenta una selecció dels principals àmbits temàtics en què va treballar Biarnés, tals com les festes populars de la Ribera d’Ebre, el riu Ebre i els usos i oficis tradicionals que hi estan vinculats, la pagesia i la ramaderia i altres oficis, la religiositat, les personalitats del món social i cultural de la Ribera d’Ebre i de les comarques veïnes, la construcció de la nuclear d’Ascó i la forta conflictivitat social que va generar. També hi ha imatges de temes més generals, com ara les visites al territori del rei Joan Carles I o del pare sant Joan Pau II.
La mostra, produïda l’Ajuntament d’Ascó, l’Associació Cultural lo Llaüt i l’ACRE, ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre,  es podrà veure fins al 9 d’abril de  19.30 h a 21.30 h.