El dia 7 de novembre de 2019 va inaugurar-se a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre el cicle de conferències ‘Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna (Homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez)’, amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé, i de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Montserrat Pineda. L’activitat es desenvoluparà fins al dia 27 de novembre i constarà de cinc xarrades que tindran lloc a Móra d’Ebre, Ascó, Miravet i Benissanet.
La conferència inaugural, “Temps de canvis: Població i societat al nord de les Terres de l’Ebre als segles XII i XIII”, va anar a càrrec de l’historiador de Vilalba dels Arcs Camil Sampé Compte. Durant l’exposició, el ponent va tractar sobre la situació social, política i econòmica dels territoris de les actuals comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Matarranya en el moment de la conquesta i del repoblament del territori practicat pels nobles i els ordes militars cristians.
El cicle de conferències Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna té l’objectiu de donar a conèixer com era la població, la societat i, a nivell més global, el territori, que actualment coincideix —parcialment— amb la comarca de la Ribera d’Ebre. Per tant, en aquestes xerrades posem el focus en un dels períodes més apassionants de la història ebrenca, l’època medieval i moderna, uns segles que sovint s’han analitzat exclusivament a partir dels grans conflictes soferts al territori, o dels mites al voltant de la convivència modèlica entre les cultures que s’hi van assentar, però que poques vegades ha estat explicat a partir d’altres enfocaments.
En conseqüència, en aquest conjunt de xerrades, a partir de la ponència introductòria pronunciada per Camil Sampé, diversos especialistes aprofundixen en altres aspectes rellevants, com per exemple en els inventaris templers de la Ribera d’Ebre catalana, utilitzats com un instrument de fiscalització institucional; en els costums de Miravet de 1319, dels quals precisament durant aquest any 2019 celebrem el 700 aniversari de la seva promulgació, o en com va evolucionar la renda senyorial i la producció agrícola a l’antiga Batllia de Miravet al segle XVII, fet que ens permetrà conèixer com es va produir la transició entre un model medieval i modern.
A més, aquest cicle vol servir també d’homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez, qui malauradament va morir prematurament. Ortega va estar molt vinculat a la Ribera i, en especial a la població de Miravet, i la seva basta obra historiogràfica és d’una solvència i rigor extraordinària, circumstància que volem posar de relleu tot dedicant-li de manera monogràfica la darrera de les conferències del cicle.
El contingut del programa serà publicat l’any 2020 en forma de dossier temàtic a la ‘Miscel·lània’ del CERE sota el títol ‘Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna (Homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez)’, amb l’objectiu de contribuir a actualitzar el coneixement que tenim sobre un dels períodes més interessants de la història del territori.
L’organització de l’activitat va a càrrec de la Xarxa d’Arxius de Catalunya (Departament de Cultura de la Generalitat), del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Ascó, Benissanet i Miravet.