20180309_201923

El 9 de març va tindre lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre la presentació del llibre El marcel·linisme a les terres de l’Ebre (1914-1939), de l’historiador canareu  Josep Sancho. La presentació va anar a càrrec de Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, i va comptar amb la intervenció de Joan Launes, president de l’Associació Cultural La Riuada de Móra d’Ebre, que va entrevistar Josep Sancho, autor del llibre.

L’obra tracta del fenomen polític que va significar Marcel·lí Domingo a les Terres de l’Ebre i com es configurà el republicanisme marcel·linista en un medi totalment advers fins a esdevenir força hegemònica. A partir de l’any 1931, amb l’arribada de la República, Domingo va assolir grans cotes de popularitat. Va ser ministre d’Instrucció Pública i impulsà decididament la creació d’escoles en un país amb grans índexs d’analfabetisme. Els seus seguidors obtingueren grans quotes de poder amb les alcaldies més importants de les Terres de l’Ebre, la presidència de la Diputació de Tarragona amb la Comissaria Delegada de la Generalitat i el Govern Civil de la província.

L’autor de l’obra, Josep Sancho Sancho (Alcanar, Terres de l’Ebre), és doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, on prèviament va realitzar els estudis de llicenciatura i de màster. Col·laborador extern del Grup de Recerca d’Història del Parlamentarisme i del Diccionari Biogràfic de Parlamentaris de Catalunya, ha participat en diversos congressos amb treballs al voltant de la història contemporània de les Terres de l’Ebre.