IMG-20180825-WA0005

Móra d’Ebre ha celebrat aquesta tarda l’edició 2018 de la centenària Festa del Riu de la localitat, amb la qual s’ha tancat la temporada de regates de muletes (petita embarcació fluvial tradicional) en la qual han participat barques de la capital comarcal i de Flix i Móra la Nova.

Els actes s’han iniciat amb la proclamació de la veïna Núria Griera Borràs com a Dalinera d’Honor, càrrec de recent creació que s’atorga a persones amb una trajectòria destacada en el manteniment de les tradicions fluvials. Núria Griera ha rebut el dalí, o bastó, que identificava als daliners (sirgadors que anaven al capdavant de la cordada recolzant-se en el dalí). L’homenatjada és una veterana del Club Nàutic de Móra d’Ebre, que va començar com a remadora, es va implicar amb les activitats del club i va efectuar durant molts anys la tasca de locutora de la festa, amb unes locucions apassionades.
La part central de la festa l’han constituït les regates de muletes, embarcacions de fusta, de quatre bancs fixos, amb quatre remadors i timoner. L’embarcació ‘Marta’, de Flix, ha guanyat les tres curses (juvenil, femenina i masculina), tancant una temporada brillant en que ha dominat les nou curses que s’han celebrat a les festes de Móra d’Ebre, Móra la Nova i Flix. ‘La Garbinada’, de Móra d’Ebre ha obtingut dos segones posicions (juvenil i masculí) i una tercera plaça en la cursa femenina, mentre que la ‘De Mari’, de Móra la Nova, s’ha emportat una plata (femení) i dos tres bronzes (juvenil i masculí). En total han participat vint tripulacions en les tres curses que s’han celebrat.
L’acte ha coincidit amb la celebració del 50è aniversari del Club Nàutic de Móra d’Ebre, per la qual cosa hi ha hagut actes complementaris per a commemorar l’efemèride, entre els quals la presència en aigües del riu de dos embarcacions marítimes tradicionals de vela llatina, vingudes de Cambrils i Palamós, per a participar a la festa, amb la col·laboració de la Federació Catalana per la Cultura Marítima i Fluvial.
La Festa del Riu ha comptat també amb el sirgadors (estirar amb una corda una muleta de 1.000 quilos), una cursa de natació pel riu, una exhibició de llagut català a càrrec de remadors infantils del Club Nàutic i una solta de melons i síndries al riu.