L’Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa de Móra d’Ebre, organitza tres processons i col·labora en una altra que es celebra el Diumenge de Rams.

La primera es celebra el Divendres de Dolor, (divendres abans de Divendres Sant). És una processó que va començar a fer-se l’any 1988, es tracta d’una processó de curt trajecte (des de l’església prioral fins l’ermita del Calvari). És trasllada la imatge de la Dolorosa que resta tot l’any a l’ermita. Es toca una música composta per Ferran Roca amb so de gralla i tabals.

Comença a quarts de nou del vespre. Es coneix com “processó de les torxes” donat que els fidels deixen els ciris a l’ermita al finalitzar la processó.

La col·laboració a la del Diumenge de Rams és amb la imatge i el pas de “Entrada Jerusalem”, popularment el “ruquet”. La imatge es va comprar per part de l’Associació sense muntar ni pintar. Van ser membres de l’Associació qui la van bastir i fer el pas. També desfila Divendres Sant a la processó del Sant Enterrament.

Divendres Sant es celebren dos processons:

El Viacrucis, que surt a les set del matí, amb les imatges de la Verònica, el Sant Crist (portat a pols) i la Mare de Déu dels Dolors. Es pot dividir amb dos etapes diferents. Fins l’ermita del Calvari, resant el Sant Rosari i les estacions del Viacrucis. El retorn a l’església es fa per una escalinata que va des del Calvari al castell dels Entença, quant les tres imatges estan dins l’escalinata  surten els tabals i a l’arribar a baix es toca una melodia composta expressament per Ferran Roca, amb sac de gemecs.

El Viacrucis es va declarar per part del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre com a “Acte d’Interès Comarcal”. La seva antiguitat està documentada des del 1756.

La processó del Sant Enterrament es celebra Divendres Sant a les 10 del vespre, amb la desfiada de: Grup de percussió; pas de l’Entrada a Jerusalem ‘ruquet’; pas de l’Oració a l’Hort ‘Oliveret’; pas de Jesús al Pretori ‘Pilat’; pas de Carrer de l’Amargura ‘Verònica’; Sant Crist; la Pietat; pas de Jesús al sepulcre ‘Llitera’; pas de la Soledat ‘Dolorosa’, a més de diferents estendards, creus, senyores amb ‘xulona’ i vestes.

Finalitza la desfilada la Banda de l’Escola de Música de Móra d’Ebre. Durant la processó es toca per part del Grup de Percussió una suite, en diferents llocs del recorregut, composta per Ferran Roca. Al finalitzar entren a l’església, on es fa l’adoració a la imatge del Crist mort. El grup entra dins l’església on fan l’adoració al Crist mort, s’entren totes les flors que han adornat els passos i per fi es fa un gran “retró” per part del grup de Percussió.

Cada pas té el seu responsable i les persones que el porten. Aquests actes han estat declarats com a “Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre”

Comparteix aquesta pàgina

Contacte i ubicació

Telèfons 977 40 12 54
Correu santialfonsofalco@gmail.com
Web http://processonsmora.blogspot.com.es/
Adreça Carrer Magdalena, Móra d'Ebre, España