Les poblacions de Móra d’Ebre i Bonson (França) han segellat avui (25 de març de 2017) a Móra d’Ebre el protocol d’agermanament, amb què culmina un procés encetat ara fa un any i signat el setembre de 2016 en el decurs d’una visita que una delegació de l’Ajuntament morenc va efectuar a la població francesa.

L’acte de signatura del jurament de l’agermanament ha tingut lloc al teatre Móra d'Ebre - Bonsonde La Llanterna, amb la presència de les corporacions municipals respectives encapçalades pels batlles Joan Piñol i Joseph Deville. Amb aquest agermanament és vol aprofundir en les relacions entre ambdós poblacions, de similars característiques, i promoure els intercanvis culturals, educatius i esportius.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha destacat també el fet que les relacions que han establert els dos municipis han obert la porta a encetar una cooperació econòmica, que no ha concretat, si bé ha indicat que s’estan treballant alguns projectes d’inversió de la població francesa cap a Móra d’Ebre.

Per la seua banda, l’alcalde de Bonson, Joseph Deville, ha fet especial  esment a la necessitat que l’agermanament vagi més enllà de les relacions institucionals i compti amb la implicació dels veïns d’ambdues localitats, per la qual cosa ha instat a treballar per enfortir les relacions i els llaços de fraternitat i cooperació entre ambdós societats.

Durant tota la jornada s’han succeït els actes entre la delegació de Bonson i l’Ajuntament de Móra d’Ebre. A primera hora del matí hi ha hagut una visita a l’àrea natural de l’Aubadera, a la vora de l’Ebre, on s’ha fet una clotxa per a esmorzar. Després ha tingut lloc un recorregut pel riu amb el llagut El Roiget, d’Ascó. Els actes han seguit a les instal·lacions del Circuit de Móra d’Ebre, on s’ha fet el dinar de germanor.

Després d’una estona de descans, ha tingut lloc la recepció oficial al teatre La Llanterna, on s’han fet present els representants de les entitats locals i ciutadans de Móra d’Ebre a títol individual. L’acte ha comptat amb l’actuació de la Coral l’Aubadera i del duet de violoncels de Fernando Caminals, que ha interpretat Els Segadors i La Marsellesa.

El fet que la capital de la Ribera d’Ebre sigui una població amb un aspecte “típic i conservat”, amb monuments interessants com el castell, l’ermita de Sant Jeroni o l’església del Sagrat Cor, i amb una història que pot ser atractiva per als veïns de Bonson, van ser els elements que les autoritats de la vila francesa van tindre en compte a l’hora de proposar l’agermanament a l’Ajuntament de Móra d’Ebre l’any 2016.

Per la seua banda, la població francesa disposa, igual que Móra, d’un ric patrimoni: castells, una capella del segle XI, un passeig per la ribera del riu Loira, entre d’altres. A més a més, Bonson i Móra tenen una demografia similar. La localitat francesa té 4.000 habitants i s’ha fixat l’objectiu d’arribar als 5.000 mitjançant projectes de desenvolupament en marxa, mentre que Móra disposa d’uns 5.477 empadronats.